Favoritbild 2011


Mina favoritnosar har blivit sams! Nejmen seriöst, jag har aldrig sett Lillis sova i pappas famn förr.


Perfekthets-känsla-pirr


Aldrig haft så glansigt hår.


*~~Jag älskar henna.~~* Tänk att det bara är lite blad från en buske som ger håret en alldeles ny lyster och färg? Och ja, Emelie hade rätt: jag färgade håret chokladbrunt (eller egentligen skulle det vara kastanjebrunt fast det finns inte så mycket inslag av rött så jag tycker det ser mer chokladigt ut). Vad tycker ni?


Oh lola.

Som konstaterat tidigare så har jag ju klippt mig själv. Vad tycks? Jag har inte en blekaste aning om hur det ser ut bakifrån men jag kan känna med handen att det är lite kortare där och voilà; page! Om ett par timmar ska jag dessutom färga håret. Kan ni gissa vilken färg?

Donne-moi la main ! Le rouge, ou le bleu?


Heh, jag vet. Jag är riktigt insnöad på Frankrike just nu. Det är ju passande, då två års studier av franska ligger framför mig. Hmm, två år... jag borde hinna bli ganska duktig tycker man ju. Dessutom är jag bara 21 när jag tar min kandidatexamen och åker dit för praktik. Oh yeah! Jag menar "Ouais!" Jag är så peppad att om jag blev gravid någon gång under de närmaste åren skulle jag döpa mitt barn till France oavsett kön. Så låt oss hoppas att det inte händer. Godnatt!


För chokladälskaren

Salut mes amis! Jag sitter här och försöker hålla mig vaken tills en fransk komedi börjar på TV. Under tiden har jag funderat över hur jag ska franskifiera mig inför vårterminen. Hittils har det resulterat i att jag klippt mig själv i page. Jag kapade ungefär 5 cm och blev väldigt nöjd eftersom det blev bättre än när jag gjorde det hos frisören och det kostade mig noll kronor. Jag samlar även på franska länkar att lägga till bland bokmärkena. Jag har nu lagt till aufeminin.com och lemonde.fr och thecherryblossomgirl (okej, den sistnämnda innehåller ju inte så himla mycket text men den är Frankrikerelaterad!).


Kladdkaka med ett överdrag av vit choklad och nonstop.
När kakan är tillräckligt nedkyld har den vita chokladen stelnat och själva kakan är seg och smakrik. Blandningen av konsistenser och chokladtyper är så klockren. Det är den bästa kaka jag gjort hittils, eftersom t.o.m. min pappa åt upp hela biten jag serverade honom och det har aldrig hänt förut. Han absolut älskade den, och han gillar inte sötsaker.


Andas ut 2011

Äntligen är det den 25:e december. Den absolut skönaste dagen på året. Det känns som att ännu en period av livet är avslutad när den 24:e har passerat, mycket mer än vad årsskiftet känns som en nystart. Jag antar att det beror på att man genom hela livet har väntat på den 24:e med mycket mer spänning än vad man har väntat på att nyårsaftonen ska komma. Hyste en känsla av skräckförtjusning för fyrverkierna som barn.

Hoppas ni har haft det bra ikväll. Det har sannerligen jag. Jag har smakat lite olika saker från ett långbord fullt av hemlagad julmat som doftade ljuvligt. Suttit i en varm soffa och delat en filt med småkusinerna och tittat på det sista avsnittet av julkalendern som var väldigt bra. Druckit starkvinsglögg av en fin årgång med smak av mocca och choklad, låtit chokladpraliner smälta på tungan, smakat smörkola som de fnittriga kusinerna gjort själva och slagit in i nätta minipaket. Ätit engelsk fruktkaka, hallonsockerkaka samt fromage med björnbär och druckit en underbart god likör till sötsakerna som mina kusiners morfar gjort alldeles själv av slånbär han plockat i september och blandat med vodka. Så.himla.gott. Det är en sak jag verkligen älskar med julen: att alla tar med sig något man gjort själv och sedan njuter man av allt tillsammans.

Och givetvis har vi pratat och skålat och skrattat mycket.


Årets pirrigaste natt.




I skrivande stund är jag så sjukt pirrig i magen. Allt känns som att det är precis som det borde vara. Tillägnat förmiddagen i köket, eftermiddagen åt fika med Johanna som alltid får en på bra humör oavsett vad man kände innan, lite mer tid i köket på kvällen, slagit in julklappar och ätit risgrynsgröt med kanel och socker. Fått ett kuvert från Stockholms universitet som innehöll mina avklarade hemtentor (pustar ut) och upptäckt schemat inför vårterminen. Räknat ut vad kurslitteraturen kommer kosta (lite över 1000:-, inte dyrt alls!) och börjat planera resan till Berlin vecka 15, då jag har påsklov. Åhh. Varför kunde man inte ha känslan av att allt är perfekt varje dag?


Här gör vi saker med stil.


Nu är det full fart i köket. Jag har ett klassiskt, vitt förkläde på mig. Som vanligt argumenterar jag och pappa om vem som inte är lugn och vem som är lugn, dricker lite champagne, glögg, vin osv... och gör riktigt goda lådor och får det verka som det var himla enkelt trots att det var stressigt och jävligt som fan. Fast det hör julen till eller hur?


Something special

Jag är överlycklig.
Jag fick ett gigantiskt paket av underbara, söta Johanna.
Och gissa vad som fanns inuti? En väska!!!


Vit chokladkaka

Jag är lite udda, jag vet. Jag är nog den enda som inte ätit en enda lussebulle i år (är ändå allergisk mot saffran; får små prickar i ansiktet), men har däremot bakat en vit chokladkaka som för tanken till vårblommor (och Homer Simpsons donuts). Jag har använt vit choklad både i smeten och till garneringen. Det kan vara en smart idé att inte garnera sidorna så blir kakbitarna lättare att hålla i. Det är mäktigt och sötsliskigt, men tillfredsställande.

Och som svar till Louise fråga om varför jag bakar sockerkakor men påstår att jag inte gillar det: jag ogillar sockerkakor på samma sätt som jag ogillar pannkakor; det beror helt och hållet på vem som har gjort det. Sockerkakor från affären är alltid småtorra och tråkiga (tror jag, minns inte när jag åt det sist), men när man gör om ett grundrecept kan det bli hur intressant smak som helst. Även grundreceptet kan vara gott om kakan är nybakad och väldigt fluffig. Och pannkakor måste vara tunna som löv; är de tjocka och kladdiga är de nästintill motbjudande (a.k.a. skolpannkakor).

J'fais comme j'veux !

När jag vaknade imorse saknade jag verkligen den där tidiga morgonstunden på tågstationen i Cahors (Frankrike). Doften av kaffe och nybakad halvmåne*, serverat med en korg full av olika marmeladsmaker. Ja, nästan så såg min frukost ut imorse! Bara nästan... Och nu känns det som jag har extrem Frankrike-abstinens. Det är lite lustigt egentligen, för jag funderade senast igår över varför jag valde att läsa just franska på universitetet... av alla mina intressen; varför valde jag just det? Jag skulle inte säga att jag kan mäta mig med en äkta frankofil, för jag har nästintill likställda intressen för andra kulturer och språk, och vilket jag är mest intresserad av för tillfället varierar ständigt. Det gick i alla fall bra på det franska diagnotistiska provet man skulle göra. Minimum var 50 poäng, ett bra resultat var 70 poäng och jag fick... 120 poäng!! Jag måste tillägga att det jag föll på ganska rejält var ordkunskapstestet. Jag har ett så litet ordförråd att det är skrämmande!

På tal om abstinens måste jag även ta upp ett roligt samtal jag hörde när jag var på tunnelbanan sist. Det var en man och kvinna på drygt 70 år som diskuterade matvanor. Mannen, som tydligen varit i svenska militären sade att man egentligen inte behöver äta mycket mer än en eller två gånger om dagen, och att de besvär som uppstår när man ätit lite mindre än man brukar faktiskt beror på abstinens, och inte att kroppen verkligen behöver mer mat. Han sade även att våra matvanor (frukost, lunch och middag) hör till vårt sociala behov, att vi äter tillsammans och ofta för att det utgör ett nöje och är trevligt.

Det där med regelbundenhet måste egentligen vara ett påhitt som omöjligen kan svara till våra naturliga behov. Tänk er, för länge sedan när man var tvungen att leta efter mat varje dag, då var det inte alls givet att man kunde äta exakt var tredje timme. Men jag tror däremot att man kan lära kroppen bli hungrig var tredje eller fjärde timme. Och då är det återigen på tal om inlärda vanor samt abstinensbesvär till följd av att man bryter dessa vanor.

Så, kom ihåg detta inlägg när det blir en jätte stor nyhet om ett par år eller så! Jag är ganska säker på min teori... Dock ska det poängteras att mannen inte ifrågasatte att vi måste dricka några liter varje dag.

*Croissant är det franska ordet för formen "halvmåne".


Bitterljuv högtid och årstid




Den här lyktan gjorde jag för tretton år sedan...

Ljud av fotsteg i trappan



Tur i oturen, som alltid.

Iförrgår fick jag veta att min laptop var så pass skadad att reparationen hade kostat över 8000:-, så dagen därpå åkte jag och pappa och köpte en ny istället för att fixa den gamla skruttdatorn. Min nya älskling är en vit, flickig, söt laptop från Sony Vaio som inte väger så mycket men ändå är normalbred, har en utmärkt widescreenskärm och alldeles lagom mjuka tangenter på ett bra avstånd från varandra. Jag rekommenderar den här datorn till alla, eftersom den av mig får full poäng på både utseende och funktion. 

En bild på hur skärmen ser ut när skärmsläckaren är igång: färgglada bubblor!

Hela kvällen och halva natten tillägnades en dötråkig uppsats om hur svenska studenter ska lära sig skriva. Tycker verkligen färgerna och atmosfären på bilden visar tydligt vad jag tycker om universitetet just nu. Något jag däremot saknat  är de alldeles för långa nätterna med laptopen i sängen som får benen att domna bort, huvudet att bli för segt för att känna huvudvärken och ögonen nästintill blinda. Aaah, datornörd<3


Tankeverksamheten hos vissa...


Den som läser det här inlägget kanske alltid förknippar Kinapuffar med Usama Bin Ladin och SVT i fortsättningen... och ett kreativt kusinpar.

Min mamma är så underbart oberäknelig. Idag fick jag besök av henne vilket innebär att det är första gången jag träffar henne på ganska lång tid. Och så har hon med sig kinapuffar till mig. Okej, helt normalt tänker väl ni, att köpa något gott med sig. Men... eftersom jag känner henne vet jag att hon alltid har ett underliggande motiv till varför hon väljer att ge någon just en sak. Så...

Jag: Varför köpte du kinapuffar?
Mamma: Du vet den där sången om Usama Bin Ladin som du och din kusin gjorde när ni var små...
Jag: Öhhh... jaa?
Mamma: Den melodin ni använde var väl egentligen till en låt som handlar om Kina?
Jag: Joo... ehehe.
Mamma: Ja, och du ska ju träffa henne på julafton nu! Men hur gick den där låten nu igen?

Originalet är från ett datorspel som gavs ut av SVT tidigt 2000-tal, och vi gjorde vår version i september 2001 precis efter terrorattacken hade skett. Väldigt intellektuella 9-åringar måste jag säga.

Helt otroligt att jag kommer ihåg hela texten (med reservation för små skillnader). I slutet fick vi uppenbarligen problem med att komma på något nytt eftersom vi lånade riset litegrann. Hahaha, vi övade jätte mycket för att sjunga för våra föräldrar som vi samlade i vardagsrummet. Nu på efterhand förstår jag inte alls varför vi valde just den melodin, det fanns ju så många andra på det spelet, eller varför vi skrev låten alls är ju ett mysterium. Men bra va? :D

* Hucko-pucko är en benämning på någon som är berusad och galen ;D

Perfekt är läskigt

Åh, idag är jag stolt! Vi hade nämligen vår första riktiga gruppdiskussion om texter vi skrivit själva, och det gick så bra! Vi är två flickor (egentligen tre, men en fick nog lite ångest och dök inte upp) och en pojke i gruppen, och alla hade skrivit så intressanta och bra texter att man blev helt glad i hjärtat. Har ni också varit med om det: när man läser något som är så välformulerat och felfritt att man blir alldeles tagen av textens utformning (nästan helt fristående från det faktiska innehållet)? Nu tänker jag mest på exemplet vi fick innan vi skulle skriva våra egna texter, som handlade om undermedvetna budskap i språket och absolut inte gick att finna några fel med.

Hursomhelst, det som jag är stolt över är att läraren sade att det märktes att i synnerhet vår lilla grupp bestod av folk som var väldigt duktiga på att skriva texter som flyter bra, och att vi tycks vara vana vid att skriva. Han är ursprungligen journalist till yrket men håller nu i skrivarkurser för studenter som vill lära sig skriva "akademiska" som det så fint kallas. Det känns hur peppande som helst att få en sådan komplimang av någon som själv är för himla bra.

Efter att läraren gått frågade en tjej i gruppen om vi läst de andras texter. "Nej, är de bra?" svarade vi och förväntade oss att få ett sådant  där automatiskt svar som "ja... ganska". Men hon svarar skarpt "Nej, våra texter var mycket bättre, det är nog därför vi blev klara med diskussionen så snabbt." Jag var givetvis tvungen att kika på texterna sedan och såg att det var någon i den andra halvklassen som laddat upp en bautastor fil...

Ja, det är hon, den läskigt perfekta tjejen som fick A på tentan alla andra fick göra om. Hennes arbete var givetvis fyra gånger så omfattande som minimikravet angav. Hon har inte ens dubbelt radavstånd! Det kan hon inte ha skrivit på en kväll, som alla i vår grupp gjorde. Att man orkar.

Det är klart hon orkar. Hon som alltid finns på plats i biblioteket tidig morgon med sin tidskrävande frisyr lika noggrant gjord varenda dag. Hon som alltid klär sig i helt unika vintageklänningar som man aldrig ser mer än en gång. Ändå är var och en av dem gjorda av så vackert och kvalitativt tyg att hon skulle kunna bära samma klänning varje dag. Och knapparna! Jag tror hon har de vackraste knappar jag någonsin sett! Men det man minns ännu tydligare än godisknapparna och bomullskjolarna, är de trådsmala benen. De som ger henne ett perfekt fragilt utseende. Kvinnligt skör. Ja, det är nog också de smalaste benen jag sett, och dessutom är hon lång därtill. Men hon är den enda i klassen jag aldrig sett äta något. Istället tömmer hon alltid en hel flaska vatten under lunchrasten.

Jag skulle kunna mala på i evigheter om denna jämnåriga flicka som blivit den första förebild jag någonsin haft i min omgivning. Men då tiden rinner iväg hoppar jag direkt till vad som var ment att bli poängen med detta inlägg. Perfekt är läskigt. Detta var vad jag konstaterade till Johanna då vi bland annat diskuterade utformningen av en bok vi ska skriva, som handlar om dagens perfekta kvinna. Men då måste vi först redogöra för innebörden av ordet perfekt. Och som ni vet, så existerar ju inte perfektion, och det är därför jag finner det så oerhört skrämmande. Perfektion är ett mål som aldrig kan nås, eftersom vi själva sätter ribban och den alltid verkar ligga för högt. Men utan denna för höga ribba kan vi inte utvecklas heller... Och vad är egentligen en perfekt kvinna? Enligt listan som jag och Jojjo åstadkommit kan ni ju tänka er en mix av feminina stereotyper, positiva adjektiv och mer moderna krav som att man ska vara bildad och kulturellt engagerad. Ja, Hon kan bocka av alla punkter på denna lista, hon i bomullskjol och godisknapp och fiskbensfläta...

Min fråga är ännu; varifrån kommer denna disciplin ifrån? Kommer den inifrån eller har man någon som ställer krav på en (föräldrar)? Kan man förvandlas från att ha varit slarvig till att bli en sådan som strikt följer rutiner bara av ren viljekraft? Kan man vilja det så mycket, eller måste man skaffa en kontrollant? Vad är det som driver en till att leva på det sätt som anses vara "perfekt" av de flesta i omgivningen? Vem vill man tillfredsställa, egentligen?

Ibland får Stockholm godkänt









100:e

Jag ville bara meddela att detta är mitt 100:e inlägg på den här bloggen! Men... efter att ha druckit lakritste på Café Belmondo ikväll fick jag en kraftig huvudvärk som inte riktigt gått bort än. Jag kan inte konsten att skriva med huvudvärk, men eftersom jag så gärna vill lägga upp fina bilder från dagen så tvingar jag mig till att skriva detta inlägg nu ändå.

Min tanke var att skriva om hur annorlunda dessa 3,5 månader har varit från hur jag hade planerat att de skulle bli. Fast jag får väl säga som Edith Piaf; je ne regrette rien! Jag ångrar ingenting! Många bittra tårar har fällts och stressen har följt med mig in i drömmarna många nätter, men det har även funnits en del (även om väldigt få) rofyllda stunder. Som för någon vecka sedan när jag åt årets första pepparkaka, eller när jag iförrgår fick sällskap av en trevlig pojke från klassen till skolan. Eller igår när jag och min bästa pappa hade en djupgående diskussion om ämnen vi båda brinner för.

Men det finns ändå mycket som jag tänker göra annorlunda från och med nu. Ja just nu! Jag har inget val egentligen. Häromdagen fick jag uppleva hur överväldigande stressen kan bli. Den där sekunden då man inser att ingenting fungerar och att man bara har sig själv att beskylla är inget man någonsin vill behöva vara med om. Då svimmar man. Även om förvirringen och illamåendet går över när en halvt förtvivlad pappa kommer in i rummet och klappar en på huvudet och säger att det blir bra, så kan man inte förlåta sig själv. Det är så onödigt.

Nu har jag en stark inspiration till att göra mitt allra bästa! Ni vet, det där med praktikplatser och utlandsstudier... Det är ju så att vi som läser franska inte nödvändigtvis behöver hamna i Frankrike, men de med högst betyg får välja först! Jag vill verkligen inte hamna i Belgien eller Luxemburg (eller värst är givetvis någon skola i Stockholm....) Allra helst vill jag till Paris, men bara det är Frankrike blir jag överlycklig. Jojjo har hjälpt mig utarbeta en plan för hur jag ska lyckas med allt detta (ja, halvt inspirerad från hennes överduktiga bror som pluggar på universitetet varje dag även om han inte har lektion...). Jag ska rapportera varje dag här på bloggen! Ja, i och med mitt 101:a inlägg ska jag redovisa hur duktig jag har blivit! Det blir lite som en loggbok à la Kunskapsskolan :D

Det absolut första jag måste ändra på är att inte sova bort hela dagen. Det är inte det att jag egentligen är trött, för om jag bara går upp ur sängen så går jag inte och lägger mig igen. Det gäller att finna en motiverande faktor som sparkar upp en. Man måste försöka tänka på något roligt som man kan göra direkt när man gått upp. Jag måste vara uppe före kl. 8:00 i vilket fall som helst :D 

Sedan ska jag ägna 8 timmar av dagen till studier (inklusive pauser, totalt blir det alltså kanske fem timmars studier som minimum). Kvällen måste jag ägna åt något kreativt, eller åtminstone något som är givande. Ändå ska man inte underskatta vikten av att koppla av och kunna vara inaktiv utan att känna panik. Därför ska helgerna vara helt lediga. Jag får inte ens tänka på studier på lördagar och söndagar! Lördagar ska man vara social och träffa både nya och gamla kompisar. På söndagar är det okej att vara hemma, kanske städa lite smått och mysa ner sig i ett bubbligt bad. Planera resten av veckan, men sluta tänka på det så fort man lagt ned pennan. Jag tror stenhårt på att det går att följa ett schema utan att man känner tristess. Det gäller att inte planera i detalj, men försäkra sig om att tiden är rätt disponerad. Jag älskar ju att planera, men tittar aldrig på schemat igen efter att jag skapat det. Ändå måste man tro att uråldriga mönster går att bryta. Mänskligheten, visa att jag har rätt!

Jag börjar rapportera redan på måndag!!!


Jag är så peppad i denna stund! Pepp pepp! Pepperkaka!

8:e december


Idag blev världens bästa pappa 55 år! Han har spenderat största delen av sitt liv med att se ut som det maskulina idealet själv. Kolla bara in dessa foton daterade -85.
Den som träffat honom känner igen tatueringen :D

SATISFACTION Stockholm

Igår när jag var på väg hem från SU hände något så underbart kul på tunnelbanan. Först kom en man och sålde SITUATION Stockholm i helt vanlig ordning. Och lite senare - på samma tunnelbana - kommer en man som säljer en liknande tidning som heter SOLUTION. Samma typsnitt och lika orange rubrik, fast med en vacker modell på framsidan och engelska "headlines" eller vad de små texterna kallas på svenska (puffar?..) Hursomhelst så började alla vi som satt någonlunda nära varandra att skratta när vi såg den tidningen. Alltså, seriöst... vilken rip-off! Har ni också sett honom/de som försöker sälja denna tidning på tunnelbanan (antagligen utan succé)?

Ska nog också trycka min egen tidning och försöka sprida mitt budskap till folket. SATISFACTION Stockholm ska den heta. För alla som har någonstans att bo som borde vara mer TILLFREDSSTÄLLDA med sina liv :D Från en icke-hemlös till en annan, ungefär.

Nej men nu ska jag inte pladdra mer om det. Har varit en himla bra dag idag som började på Café Blåbär med min kära pluggkompis. Okej, att läsa av spektrogram kanske inte är det roligaste sättet att börja morgonen men det känns alltid lika kul att åka direkt in till stan när man vaknat för att äta frukost där på något mysigt ställe. Vardagslyx liksom :D

Nu måste jag försöka ta tag i en uppgift som ska vara klar tills imorgon eftersom jag inte får vara uppe efter midnatt och göra den. Ja, jag och Johanna har slutit en pakt om att vi måste ligga i sängen efter 00:00 och vara upp innan 08:00. Detta dygn har jag klarat det och jag mår ju så himla bra idag!!! :D Bara att fortsätta likadant.

Lycklig ända in i djupet av mitt hjärta!!!! UTROPSTECKEN!

Mit Humor geht alles besser.


Idag sökte jag efter en födelsedagspresent till pappa (hittat!)...

Ville köpa pyssel från Panduro, men det stänger så tidigt...

Testar nytt läppstift och diskuterar kvinnlig perfektion.
Jag ber till Gud om att det inte fanns några tyska turister någonstans i närheten när jag och Jojjo läste dessa fraser högt i ganska efterbliven ton. Finns det något roligare än reseparlörer? Längtar så tills vi ska resa till Tyskland i vår (och inte använda en enda av ovanstående fraser ;) !!!!!)
Jag fick en present av Jojjo - ett par himla söta örhängen från Pilgrim som ni ska få se sen! <3

Party with me!


Idag har jag pluggat satsdelsanalys i flera timmar med en trevlig tjej från min klass. Det tåls att säga att det verkligen råder julstämning på Stockholms Universitet nu (kolla bara granen på bilden!). Och så fick man en Party Map där alla jul- och nyårsfester finns samlade. Om man är över 18 men under 20 kan man besöka Concrete Royale Presents Krafty Knuts (3/12), Let's Have a Black Celebration Depeche Mode Tribute (17/12), Salsa Nights (16/12), Technostate Presents X-Noize & Ultravoice (25/12) och Clean Presents 2012 New Years Party (31/12). Någon som redan planerat att besöka något av dessa evenemang eller tycker att något låter intressant? Personligen tycker jag nyårsfesten låter hype! :D

RSS 2.0