Att rita ett porträtt

Jag uppdaterade inlägget nedan med en bättre bild på teckningen av skönheten. Den tog hela kvällen att göra så nu ligger man ju lite efter i pluggandet. Men jag tänkte faktiskt skriva lite om hur man ritar porträtt om man vill prova att göra det. Jag är absolut inget proffs och vet typ inget om teknik, så tänkte visa hur en amatör gör:
 
1) Välj en högupplöst och tydlig bild på personen du vill teckna, helst med huvudet lite vinklat åt sidan. Rakt framifrån är mycket svårare. Men rita inte av exakt utan gör det till din egen bild.
2) Börja med att skissa huvudformen och markera ut ögon, näsa och mun på rätt avstånd. Propotionerna är A och O. Det spelar liksom ingen roll hur perfekta ögon man ritar om de sitter för högt upp på huvudet.
3) Var väldigt noga med skuggor. Måla inte dit skuggor där de egentligen inte finns. Ibland kan det till och med vara så att det som saknas för att göra bilden mer lik är en skugga någonstans.
4) Var inte rädd för att sudda. Och sudda kommer du att behöva göra många gånger för att få till proportionerna.
5) En teckning tar mellan 2-4 timmar att göra klart, beroende på hur mycket detaljer man fixar med. Det bästa är att ta en paus från teckningen då och då, för då är det lättare att se vad som behöver fixas. 
 
Det är roligt att göra porträtt av folk man tycker om. Det känns så intimt eftersom man verkligen försöker återskapa personens ansiktsuttryck, vad den känner och tänker... vem den är.

Kommentarer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback